ERP یا نرم‌افزار حسابداری؟ مقایسه جامع برای انتخاب بهترین گزینه کسب‌وکار شما

ERP یا نرم‌افزار حسابداری؟ مقایسه جامع برای انتخاب بهترین گزینه کسب‌وکار شما

ERP یا نرم‌افزار حسابداری؟ مقایسه جامع برای انتخاب بهترین گزینه کسب‌وکار شما

اگر یک کسب‌وکار کوچک موفق باشد، به‌سرعت از فرآیندهای دستی و فناوری‌های ابتدایی خود فراتر می‌رود. شرکتی که تعداد مشتریانش از چند ده نفر به صدها و سپس هزاران نفر می‌رسد، شعبه‌های جدیدی باز می‌کند و تیمش در حال رشد است، دیگر نمی‌تواند امور خود را با صفحات گسترده و اسناد کاغذی مدیریت کند؛ همان روش‌هایی که در ابتدای کار به آن‌ها متکی بود. اما مدیران این کسب‌وکارها اغلب نمی‌دانند دقیقاً به چه نوع نرم‌افزاری نیاز دارند—آیا یک نرم‌افزار حسابداری ساده کافی است یا باید به دنبال راهکاری جامع‌تر باشند؟ در چنین شرایطی، معمولاً مزایا و معایب نرم‌افزارهای حسابداری و سیستم‌های برنامه‌ریزی منابع سازمانی (ERP) را با هم مقایسه می‌کنند.

ERP چیست؟

ERP یا برنامه‌ریزی منابع سازمانی، یک نرم افزاری است که به سازمان‌ها و کسب‌وکار ها کمک می‌کند تا فرآیندهای مهم کسب‌وکار خود مانند – امور مالی، منابع انسانی، تولید، زنجیره تامین، فروش، تدارکات و… را به صورت یکپارچه از فعالیت‌ها ساده‌سازی کنند و در نهایت موجب بهبود عملکرد سازمان ها می‌شود.

در اینجا خلاصه‌ای از مفهوم ERP گفته شد. اگر می‌خواهید بیشتر در مورد ERP بدانید پیشنهاد می‌کنم مقاله حسابداری و مدیریت مالی ERP  را مطالعه نمایید.

نرم‌افزار حسابداری چیست؟

نرم‌افزار حسابداری به طور خاص بر فعالیت‌های مالی یک شرکت تمرکز دارد. این سیستم به کسب‌وکارها کمک می‌کند تا حساب‌های پرداختی و دریافتی خود را مدیریت کرده و امور حسابداری خود را به درستی انجام دهند. به عنوان مثال، یک سیستم حسابداری در ایجاد تراز آزمایشی، که بخش اساسی از حسابداری دوطرفه است، کمک می‌کند. همچنین نرم‌افزار حسابداری به شرکت‌ها این امکان را می‌دهد تا صورت‌های مالی مانند گزارش‌های سود و زیان و ترازنامه‌ها را تهیه کنند.

تفاوت ERP و نرم‌افزار حسابداری چیست؟

تفاوت اصلی بین ERP و نرم‌افزار حسابداری در دامنه کاربرد آن‌هاست. نرم‌افزار حسابداری به مدیریت و خودکارسازی فعالیت‌های مالی یک شرکت کمک می‌کند و این امکان را فراهم می‌آورد که کسب‌وکارهای کوچک بتوانند از فرآیندهای دستی و صفحات گسترده اولیه خود فراتر بروند. در حالی که نرم‌افزارهای حسابداری فقط وظایف مالی را انجام می‌دهند، سیستم‌های ERP علاوه بر امکانات حسابداری، قابلیت‌های زیادی در زمینه‌های دیگر نیز دارند.

تفاوت‌های کلیدی

زمانی که یک کسب‌وکار کوچک به اندازه‌ای رشد می‌کند، بسیاری از آن‌ها متوجه می‌شوند که زمان بیشتری را صرف مدیریت امور مالی خود می‌کنند. به عنوان مثال، یک کارآفرین که کسب‌وکاری برای تولید و توزیع کیت‌های غذایی (مواد اولیه آماده پخت همراه با دستورالعمل‌های ساده) راه‌اندازی کرده است، ممکن است در ابتدا با داشتن 50 یا 60 مشتری، حسابداری خود را به صورت دستی یا در یک صفحه گسترده انجام دهد و مشکلی نداشته باشد. اما اگر کسب‌وکارش رشد کند و تعداد مشتریان به 1000 نفر برسد — و سپس به 5000 و 10000 نفر — مدیریت حسابداری و امور مالی به سرعت پیچیده و دشوار خواهد شد.

در این مرحله، کارآفرینان معمولاً به دنبال سیستم‌های نرم‌افزاری می‌گردند تا کسب‌وکارشان را به صورت کارآمدتر مدیریت کنند. اولین فکری که ممکن است به ذهنشان برسد، استفاده از نرم‌افزار حسابداری است، چرا که بزرگترین مشکل آن‌ها در هنگام رشد سریع، مسائل سازمانی است: پیگیری فروش، جمع‌آوری پرداخت‌ها، پرداخت به تأمین‌کنندگان و محاسبه سودآوری. یک بسته نرم‌افزار حسابداری قطعاً می‌تواند در این زمینه‌ها کمک کند، اما هیچ نرم‌افزار حسابداری به تنهایی نمی‌تواند تأمین‌کنندگان را پیگیری کند، در مدیریت نیروی انسانی در حال رشد کمک کند یا تصویری از هزینه‌ها و فعالیت‌های انبار ارائه دهد.

در عوض، کارآفرینان می‌توانند داده‌های خود را به صورت متمرکز در یک سیستم ERP ذخیره کرده و دیدگاهی جامع از کل کسب‌وکار خود داشته باشند. این کار به کسب‌وکارهای کوچک این امکان را می‌دهد که بینش‌هایی کسب کنند که در غیر این صورت به آن‌ها دسترسی نخواهند داشت و تصمیماتی بگیرند که سودآوری شرکت‌هایشان را افزایش دهد.

تفاوت‌های اصلی قابلیت‌های ERP و نرم‌افزار حسابداری

در عوض، کارآفرینان می‌توانند داده‌های خود را به صورت متمرکز در یک سیستم ERP ذخیره کرده و دیدگاهی جامع از کل کسب‌وکار خود داشته باشند. این کار به کسب‌وکارهای کوچک این امکان را می‌دهد که بینش‌هایی کسب کنند که در غیر این صورت به آن‌ها دسترسی نخواهند داشت و تصمیماتی بگیرند که سودآوری شرکت‌هایشان را افزایش دهد.

نرم افزار حسابداری
ERP
تمرکز بر حسابداری: دفتر کل، نمودار حساب‌ها، حساب‌های پرداختنی و دریافتی
توانایی مدیریت تقریباً تمام جنبه‌های یک کسب‌وکار
تحلیل محدود به داده‌های مالی
قادر به تولید اطلاعات تحلیلی برای تمامی بخش‌های عملیاتی کسب‌وکار
گزارش‌هایی تنها بر اساس اطلاعات مالی تولید می‌کند.
گزارش‌هایی برای تمام جنبه‌های کسب‌وکار تولید می‌کند، که شامل داده‌های مالی و عملیاتی می‌شود.
محدودیت مقیاس‌پذیری با تعداد مجوزهای کاربری یا صندلی‌ها و تعداد رکوردهای مشتری
مقیاس‌پذیری از کسب‌وکارهای کوچک تا شرکت‌های بزرگ
برای کسب‌وکارهای کوچک نسبتا ارزان است
هزینه بالاتر، اما نسخه‌های ابری مقرون‌به‌صرفه هستند
پیاده‌سازی آسان، حتی به صورت موقت
قبل از پیاده‌سازی نیاز به تحلیل نیازها و ارزیابی کسب‌وکار دارد.
یادگیری آسان؛ معمولاً آموزش خودآموز کافی است
نیاز به زمان یادگیری قابل توجه برای استفاده کامل از قابلیت‌ها
سیستم‌های ERP رویکردی یکپارچه برای مدیریت تمام عملیات‌های تجاری ارائه می‌دهند، در حالی که نرم‌افزار حسابداری تنها بر روی امور مالی تمرکز دارد.

چرا ERP انتخاب مناسبی برای رشد است؟

هنگامی که شرکت‌ها شروع به کار می‌کنند، شیوه‌های کاری آن‌ها معمولاً به صورت غیررسمی و بداهه است. اما با رشد شرکت، این روش‌ها باید تغییر کنند. دیگر منطقی نیست که موجودی را در گاراژ مؤسس شرکت نگهداری کرده یا سفارشات را از آنجا ارسال کنند. منابع جدیدی در مکان‌های مختلف جغرافیایی، چه یک مایل دورتر، چه در ایالتی دیگر یا حتی در نیمکره‌ای دیگر از جهان، مسئولیت‌های مختلف کسب‌وکار را بر عهده می‌گیرند و این منابع باید به‌درستی مدیریت شوند.

به دلیل اینکه سیستم‌های ERP دارای ماژول‌های مختلفی مانند مدیریت زنجیره تأمین، مدیریت روابط با مشتری (CRM) و منابع انسانی (HR) هستند، معمولاً بهترین گزینه مقیاس‌پذیر برای شرکت‌های در حال رشد به شمار می‌روند. به عنوان مثال، فرض کنید یک محصول لوازم اداری که به تازگی آن را اختراع و ثبت کرده‌اید، دارای فهرست بلندی از توزیع‌کنندگان و تأمین‌کنندگان است. در چنین حالتی، شما نمی‌توانید سفارشات، حمل‌ونقل‌ها و تأمین‌ها را تنها با یک سیستم حسابداری پیگیری کنید. اگر تنها به سیستم حسابداری متکی باشید، این اطلاعات احتمالاً در صفحات گسترده مختلف ذخیره خواهند شد. اما با استفاده از یک سیستم ERP، شما می‌توانید این اطلاعات را سازمان‌دهی کرده و به سرعت به بخش‌هایی از آن‌ها که نیاز دارید دسترسی پیدا کنید.

علاوه بر مدیریت روش‌های مختلف کسب‌وکار شما در حین رشد، نرم‌افزار ERP نمایی یکپارچه از کسب‌وکار شما ارائه می‌دهد؛ به این معنا که تمامی فرآیندها و عملکردهای کسب‌وکار شما در یک پایگاه داده واحد قرار می‌گیرند. این کار می‌تواند کارایی کسب‌وکار شما را به طرز چشمگیری افزایش دهد. مثلاً فرض کنید شرکتی فرآیند «سفارش تا پرداخت» را دنبال می‌کند، به این صورت که تیم فروش سفارش را دریافت کرده و آن را به انبار ارسال می‌کند. سپس فهرستی برای برداشت کالا ایجاد می‌شود، یعنی شخصی باید کالا را از قفسه بردارد، موجودی آن را کاهش دهد و به بخش حمل‌ونقل تحویل دهد. هنگامی که محصول ارسال شد، بخش حسابداری باید فاکتور را ارسال کند. اگر این فعالیت‌ها به‌صورت دستی ثبت شوند، فرآیند کند و پرخطا خواهد بود. با استفاده از سیستم ERP، بسیاری از بخش‌های این فرآیند به‌طور خودکار انجام می‌شوند.

یکپارچگی سیستم‌های ERP به شما این امکان را می‌دهد که تمامی جنبه‌های کسب‌وکار خود را در یک محیط واحد مشاهده کنید و آن‌ها را به یکدیگر متصل کنید. این قابلیت می‌تواند منجر به بهبودهای دیگر نیز شود. برای مثال، شما می‌توانید در برنامه‌ریزی و زمان‌بندی تولید بهتر عمل کنید و برخی از جنبه‌های زنجیره تأمین خود را به‌طور خودکار مدیریت کنید.

انتخاب نرم افزار ERP - الگوریتم برتر

زمانی که شرکت‌های کوچک به آن لحظه‌ی مورد نظر خود می‌رسند و فروش‌ها شروع به رشد می‌کنند، اولین چیزی که معمولاً به ذهنشان می‌رسد نرم‌افزار حسابداری است. هدف اولیه آن‌ها ساده‌سازی و خودکارسازی امور مالی است که به سرعت به امری طاقت‌فرسا تبدیل می‌شود. سیستم ERP الگوریتم برتر یک هسته‌ی اصلی از عملکردهای مالی و حسابداری دارد که می‌تواند بلافاصله راه‌حلی برای شرکت‌ها فراهم کند. شرکت‌ها می‌توانند از سیستم ERP الگوریتم‌برتر نه تنها برای خودکارسازی جنبه‌هایی از حساب‌های دریافتی و پرداختی خود استفاده کنند، بلکه همچنین به سرعت معیارهای مالی مهم را مشاهده کرده و از رعایت استانداردهای حسابداری و قوانین مالیاتی اطمینان حاصل کنند.

با این حال، بیشتر شرکت‌های کوچک و سریع‌الرشد به زودی متوجه می‌شوند که سایر بخش‌های کسب‌وکارشان نیز می‌تواند از خودکارسازی و نرم‌افزار بهره‌مند شود. برای مثال، یک شرکت ممکن است به دنبال روشی بهتر از ایمیل برای پردازش سفارشات باشد. شرکت دیگری ممکن است به چیزی بهتر از صفحات گسترده برای مدیریت موجودی خود نیاز داشته باشد. سیستم ERP الگوریتم برتر این قابلیت‌های عملیاتی و بسیاری دیگر از جمله مدیریت موجودی و سفارشات، منابع انسانی، مدیریت مشتری، مدیریت انبار، مدیریت پروژه و مدیریت زنجیره تأمین را ارائه می‌دهد.

اگر برای انتخاب نرم افزار در کسب و کارتان نیاز به مشاوره دارید همین الان تماس بگیرید.

وکتور مشاوره رایگان

نتیجه‌گیری

«من به نرم‌افزار حسابداری نیاز دارم» معمولاً اولین فکری است که وقتی کسب‌وکار یک شرکت کوچک شروع به گسترش می‌کند، به ذهن صاحب آن می‌رسد. چنین کارآفرینانی معمولاً احساس فشار می‌کنند تا سیستم‌های مالی خود را تحت کنترل درآورند. اما بیشتر کسب‌وکارهای کوچک از انواع دیگری از نرم‌افزارها نیز بهره‌مند خواهند شد — برای مدیریت مشتریان و زنجیره‌های تأمین خود، پردازش سفارشات و انجام انواع دیگر فعالیت‌های عملیاتی. سیستم‌های برنامه‌ریزی منابع سازمانی (ERP) دامنه وسیعی از عملکردهای تجاری را یکپارچه می‌کنند. برای بسیاری از صاحبان کسب‌وکارهایی که در فکر چگونگی مقیاس‌پذیری هستند، یک سیستم ERP مبتنی بر ابر قطعاً ارزش در نظر گرفتن دارد.

 

سؤالات متداول ERP و نرم‌افزار حسابداری

آیا حسابداری یک ERP است؟

نرم‌افزار حسابداری معمولاً به عنوان یک بخش از عملکردهای سیستم ERP گنجانده می‌شود. اما نرم‌افزار حسابداری هدف محدودتری دارد و این دو نوع نرم‌افزار یکسان نیستند.

تفاوت سیستم‌های حسابداری سنتی و سیستم‌های سازمانی چیست؟

سیستم‌های حسابداری به شرکت‌ها کمک می‌کنند تا جنبه‌های مالی کسب‌وکار خود را مدیریت کنند. نرم‌افزار حسابداری معمولاً توسط کسب‌وکارهای کوچک در مراحل ابتدایی رشدشان استفاده می‌شود. سیستم‌های سازمانی وظایف حسابداری را انجام می‌دهند اما عملکرد قابل توجهی فراتر از آن دارند، از جمله مدیریت زنجیره تأمین، توزیع و مدیریت مشتریان.

منبع : netsuite.com

اشتراک گذاری این مقاله

ارسال نظر

جستجو در سایت


دسته بندی


آخرین مقالات


برچسب ها


آخرین پروژه ها


مدیریت منابع انسانی (HRM)
فروش و بازاریابی (S&M)
زنجیره تامین (SCM)
سفارشات (OM)
مالی و حسابداری (F&A)
تحلیل داده ها (BI)
  • حسابداری
  • خزانه داری
  • خرید و فروش
  • فروشگاه
  • حقوق و دستمزد
  • سامانه مودیان
  • اموال و دارایی ثابت
  • مدیریت بازرگانی
  • CRM (مدیریت ارتباط با مشتریان)
  • فروشگاه
  • پرتال مشتریان
  • باشگاه مشتریان
  • گزارشات فروش
  • سایت
  • رضایت مشتری
  • بایگانی اطلاعات
  • اقدامات پس از فروش
  • برنامه ریزی تولید
  • کنترل کیفیت
  • بسته بندی
  • گزارشات تخصصی
  • اتوماسیون اداری
  • زیر سیستم کارکنان
چرا الگوریتم برتر